בע"ה נעשה ונצליח. היום ט״ז במרחשון ה׳תש״פ

כשר למהדרין, בד”ץ או הכשר רבנות… למי אכפת? (לנו צריך להיות…)

מאת רוני פיזנטי | ט׳ בניסן ה׳תשע״א |

ישנן כשרויות רבות ושונות. לפעמים זה קצת מבלבל לבחור בכשרות מסוימת ולפעמים זה לא ממש משנה לנו איזה גוף נותן את הכשרות, כל עוד יש על המוצר איזשהו הכשר. המאכלים שאנו מכניסים לגופינו הם המזון הרוחני של נפשנו, לכן כדאי להבין קצת יותר את עניין ההבדלים בין הכשרויות השונות כך שנוכל להיות בטוחים שאנו מזינים את הנפש במזון הטוב ביותר עבורה.

חשוב לדעת שהמזון הוא אחד הדברים החשובים ביותר שבונים את נפשנו. הוא מזין את הנפש והופך להיות חלק מאיתנו. כשם שחשוב לנו לאכול אוכל בריאותי כדי לשמור על הגוף ולחזק אותו, כך צריך להיות חשוב לנו לאכול אוכל כשר כדי לשמור על הנפש ולחזק אותה. המדע יכול לגלות תגליות על פי ממצאים גשמיים, אך את הרוחניות לא ניתן להבין, ולכן אף אחד לא ירגיש שהוא מזהם את נפשו באכילת מאכלים לא כשרים, אך זה מתרחש מבלי שנבחין בכך. חז”ל מלמדים אותנו שמזון לא כשר מטמטם את הלב. טמטום הלב זוהי אחת הבעיות הקשות ביותר שיכולות להיות לבן אדם. הלב הופך לאטום ולא מצליחים לקלוט שום דבר רוחני, ואפילו לא מרגישים שמשהו לא בסדר. כמו חולה שלא מודע למחלתו וכך לא חשוב אפילו על טיפול מתאים. אנו מתרחקים לאט לאט מהבורא מבלי להרגיש זאת. כדי להתקרב לבורא ולא להגיע לטמטום הלב חס ושלום, אנו מוכרחים להקפיד על ענייני הכשרות ככל שניתן.

כדי להבין את עניין ההבדלים בין הכשרויות צריך להבין משהו בסיסי – לשמור על מקום כשר עולה יותר כסף לבעל המקום. הרי צריך לשלם למשגיח צמוד שיהיה שם במשך כל היום, צריך להשתמש בסחורה כשרה, צריך להקפיד על יותר ניקיון ובדיקות במהלך העבודה, הרבה סחורה יכולה להיפסל בקלות ועוד דברים רבים שעולים לא מעט כסף. לכן, לא פלא שכשרות מהודרת יותר תעלה יותר, הרי השקיעו שם הרבה יותר.

לצערינו לא מעט אנשים לא מעוניינים לשלם סכומים נוספים בשביל הכשרות ומעדיפים חס ושלום לאכול נבלות וטריפות שעולות זול יותר, או שהן זמינות יותר וקרובות לבית. לכן ישנו צורך גדול בגוף שיתן כשרות בסיסית למזון, שתהיה יחסית זולה יותר מהכשרויות המהודרות, כך שכלל הציבור לא יכשל ויוכל לאכול מזון כשר במחיר זול ושהחנויות והמסעדות הכשרות יהיו יותר זמינות בסביבתנו. לכן ישנה חשיבות גדולה מאוד לכשרות הרגילה הניתנת על ידי רבנים שונים המוסמכים לכך.

עם זאת, ישנן כשרויות מהודרות יותר המקפידות יותר על כללי ההלכה המיועדות למי שרוצה קצת יותר. צריך להבין שרב מסוים יכול לתת כשרות רגילה למקום מסוים וכשרות מהודרת יותר למקום אחר. זה לא אומר שהרב סתם נותן כשרויות או סתם לוקח כסף חס ושלום, אלא שהרב מקפיד על כללים מסוימים בכשרות רגילה ועל כללים נוקשים יותר בכשרות מהודרת יותר. ישנו הבדל מהותי בין הכשרויות. בעוד שבכשרות מסוימת המשגיח נמצא רק חלק מהזמן במקום, בדיקות המזון פחות מקיפות וספקות שונים המתעוררים בהלכה נוטים להקלות ולהתרים, בכשרות מהודרת יותר מקפידים על קלה כבחמורה, לא מתפשרים ולא עושים הנחות והקלות. חשוב מאוד לציין שזה לא אומר שהכשרות הרגילה אינה טובה, גם שם משתדלים לעשות עבודה טובה ולספק לציבור מזון כשר בלבד שמתאים לכללי ההלכה. אך אין ספק שהכשרויות המהודרות מקפידות הרבה יותר על הכללים.

ישנן כשרויות רבות, בד”ץ, מהדרין, גלאט ועוד הרבה שמות מפוצצים. בסופו של דבר ישנם רבנים שונים לעדות ולמנהגים השונים, אך כל עוד הכשרות היא מהודרת ומוכרת, אנו יכולים להיות רגועים ושקטים. חשוב לדעת שאכן הכשרות מוכרת בקרב הציבור, ושהמקום בו אנו קונים מוכר, משום שישנם לצערינו המון זיופים בתחום הכשרות שצריך להזהר מהם. מומלץ מאוד להתעדכן בעדכוני כשרות של הרבנות הראשית לישראל, ניתן לגלות המון רמאויות בתחום הכשרות ולהזהר מהן.

גם אם אנו לא רגילים לכשרויות מהודרות, לא חייבים לשנות את כל מהלך החיים בשביל זה, גם מוצר אחד שלקחנו בכשרות מהודרת יותר יעזור לנו להתרגל לרעיון ולהפנים את העניין לאט לאט. בתור התחלה כדאי להשתדל לרכוש כשרות מהודרת של המוצרים הבעייתיים יותר כמו בשר ועופות ששם ניתן להכשל בנבלות וטריפות, מוצרים שעלולים להיות נגועים בחרקים – שם עוברים על כמה איסורי תורה בכל חרק, ושאר מוצרים בהם נכנסים לספיקות הלכתיים. הקדוש ברוך הוא משאיר את הבחירה בידיים שלנו ונותן לנו להחליט עד כמה להתאמץ בשביל להתקרב אליו. כמובן שככל שנתאמץ יותר ונשקיע יותר, כך נזכה להיות קרובים אליו יותר.

Print Friendly, PDF & Email

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. בס”ד.
    עוד מאמר נפלא מאוד של בעל האתר הצדיק הרב פיזאנטי הי”ו.
    כתב הרמח”ל במסילת ישרים שכשם שארס הנחש ממית לגוף,כך ארס המאכלים ממית לנשמה ח”ו.זה לא משל בעלמא.זה אמת.והדבר היחיד מכל ספר היד החזקה לרמב”ם שכתב,שמי שרוצה ל,יהרג בל יעבור” באכילת איסור,
    הרשות בידו.ניתן לבדיקה.

  2. איך אני יודעת מה נקרא כשרות טובה? חוץ מבדץ ירושלים יש מלא הכשרים וזה ממש מבלבל אני רוצה מאוד לקנות בכשרות טובה אבל לא יודעת איזה כשרות אכן כזאת אשמח מאוד לתשובה
    תודה רבה מראש!

    1. שלום נחמה,
      ישנם הרבה בדצים טובים, אך הדבר נמדד בעיקר לפי העדות והמגזרים השונים. ישנן קהילות שכשרות מסוימת תהיה טובה להם ואחרת לא, ולקהילות אחרות זה יהיה בדיוק הפוך. לכל קהילה יש חומרות שונות, ובעיקר לאשכנזים וספרדים יש הרבה הבדלים מבחינת דרישות הכשרות. לכן הדבר משתנה וקשה להגדיר אותו. עם זאת יש לציין שכל זה רק במוצרים מסוימים (בשר ועופות בעיקר), וברוב הגדול של המוצרים כמעט כל הבדצים המוכרים יהיו טובים.

  3. אז למה הרב אמנון יצחק שליטא אמר שכל הכשרויות אף המהודרות אסור לאכול אותם כי יש חשש לנבילות וטריפות?

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

צור קשר | הלכות מתחלפות לבעלי אתרים | ספר חינם להורדה